Komandit şirket nedir, açılış işlemleri nasıl oluyor ve böyle bir şirket açmak mantıklı mı? Girişimcilerin ya da ortakların açabilecekleri tek bir şirket türünün bulunmuyor olması, kafa karışıklığı yaratabilir. Bu yüzden şirket türleri hakkında bilgi sahibi olmak önemli. Şirket türlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olmak, hangi şirketi açmanız gerektiği konusunda size yardımcı olabilir. Günümüzde sayıları anonim ya da limited şirketler kadar çok olmasa da, komandit şirketler de bulunuyor. Peki komandit şirket nedir, açılış işlemleri nasıl oluyor ve böyle bir şirket açmak mantıklı mı? Hep birlikte bakalım…
Bir ticaret unvanı ile herhangi bir ticari işletmeyi işletmek amacıyla kurulmuş olan şirketler adi komandit şirket olarak adlandırılır. Bu tür şirketlerde şirketin ortaklarından birinin ya da birkaçının şirket alacaklarına karşı sorumluluğu sınırlandırılmıştır. Geriye kalan ortakların sorumlulukları ise, ortaya koydukları sermaye ile sınırlandırılmıştır. Bu tür şirketlerde komandite ve komanditer olmak üzere iki farklı ortak türü bulunur. Komandite, sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara denirken; sorumluluğu sınırlı olan ortaklar ise komanditer ortak olarak adlandırılır. Eğer ortada bir tüzel kişi varsa, bu kişi ancak bir komanditer ortak olabilir.
Eğer bu tür bir şirketin sermayesi paylara bölünmüş ise, bu tür şirketler sermaye şirketi olarak adlandırılır. Aksi halde bir adi komandit şirket, şahıs şirketidir. Hem adi komandit şirketler için, hem de sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler için şöyle bir şey söz konusudur: Ticaret unvanı, şirketi ve şirketin türünü gösterecek bir ibare ile birlikte, komandite ortaklardan bir ya da birkaçının adını ve soyadını içermelidir. Ticaret unvanı içerisinde komanditer ortaklardan herhangi birinin adının ya da soyadının bulunması gibi bir durum söz konusu değildir. Eğer unvanda bir komanditer ortağın adı yer alıyorsa, bu ortak üçüncü kişilere karşı sanki bir komandite ortakmış gibi sorumlu sayılabilir.
Eğer ortaklar bir adi komandit şirket açmak istiyorsa, bu durumda öncelikle bunun için bir başvuru yapılması gerekir. Başvuru sırasında istenen kanuni defterler ile birlikte hem Ticaret Sicil Memurluğuna, hem de vergi dairesine verilecek olan evraklar bulunur. Bu evraklar kanunlarda belirlenmiş olmakla birlikte, her birinin eksiksiz olarak hazırlanması zorunludur.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm evraklar tamamlandıktan sonra artık şirket açmak için başvuru yapılabilir. Bu süreçte hem ticaret odası kaydı, hem esnaf ve sanatkarlar odası kaydı, hem de sanayi odası kaydı tamamlanacaktır. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra son olarak Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri ve işe giriş bildirimleri yapılmalıdır. Tüm bunların dışında şirket açılışı için bu belgeler hazırlanırken iki önemli konunun da akıldan çıkarılmaması gerekiyor:
İlgili İçerikler:
Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2023
Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2023
Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?
Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2023
Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2023
Adi komandit şirketlerde ortaklardan herhangi birinin hisse devri yapması mümkündür. Hisse devri için hazırlanması gereken evraklar ise şu şekilde belirtilmiştir:
Yapılmış olan bu hisse devri sonucunda imza yetkilerinde değişiklik meydana gelmiş olabilir. Böyle durumlarda hazırlanması gereken belgeler ise şu şekilde belirtilmiştir:
Ortaklar kurulundan hisse devrine onay çıktıktan ve belgeler hazırlandıktan sonra, hisse devri için gerekli başvurular yapılabilir.
Adi komandit şirketleri sona erdirmek için gerekli olan kurallar ve unsurlar bulunur. Bu kural ve unsurlar Türk Borçlar Kanunu 639. ve 640. maddelerinde belirtilmiştir. Buna göre, bir adi komandit şirketin sona ermesi için şunların gerçekleşmiş olması gerekir:
Adi komandit şirket içerisinde tek bir komanditer ortak varsa ve bu ortak ortaklıktan ayrılırsa, şirket otomatik olarak kolektif şirket haline döner. Şirketin kapanış işlemlerinin başlaması için hazırlanması gereken evraklar ise şunlardır:
Tüm bu evraklar hazırlandıktan sonra adi komandit şirket için tasfiye ve kapanış işlemleri başlatılabilir.
Komandit şirketler günümüzde yaygın olarak aile şirketi olarak da adlandırılıyor. Bu tarz şirketlerde genellikle baba komandite ortak olurken, çocuklar ise komanditer ortak oluyor. Her şirket türünde olduğu gibi adi komandit şirket açmanın da kendisine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Ve elbette bir takım farkları. Adi komandit şirketleri diğer şirket türlerinden ayıran en önemli özellikler olarak şunlar gösterilebilir:
Dolayısıyla siz de adi komandit şirket hakkında bilgi ve kuruluş süreci konusunda destek almak isterseniz, hemen bize ulaşabilirsiniz.